Naturalnie FIOLETOWE, borówkowe ciastka z białą czekoladą.

Zaktualizowano: 18 cze

Kosmiczny efekt bez grama sztucznych barwników. Do tego opcja weganizacji przez brak jajka! Te ciastka są jak wytwór z przyszłości. Prosty przepis na nową wersję ciastek z kawałkami czekolady w wersji borówkowej przed Wami. Śmiało możecie zamienić borówki na jagody lub maliny w różowej wersji. Dla podkręcenia smaku do masy ciastkowej możecie wmieszać zmielone na pył liofilizowane jagody, borówki czy maliny.

Ciastka borówkowe z białą czekoladą z opcją WEGAŃSKĄ, bez jajek:

10 ciastek

  • 135 g mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 75 g masła/lub wegańskiego odpowiednika

  • 90 g cukru

  • 80 g borówek/jagód (mogą być mrożone) + opcjonalnie więcej do wymieszania w całości

  • 100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki

  • opcjonalnie: zmielone na pył liofilizowane jagody/borówki


Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.


W misce wymieszaj mąkę, proszek i sól. borówki podgrzej przez 30-40 sekund w mikrofali lub w garnuszku, aż się rozgotują. Odstaw do ostygnięcia na kilka minut. W innej misce rozpuść masło z cukrem (w mikrofali lub na kąpieli wodnej).


Dodaj borówkowe puree do masła z cukrem, wymieszaj. Dodaj suche składniki, wymieszaj szpatułką i dodaj białą czekoladę oraz - ewentualnie - garść całych borówek. Gotową masę schłodź w lodówce minimum 30-40 minut (będzie łatwiej formować ciasteczka).


Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (termoobieg). Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub matą silikonową , formuj w dłoniach niewielkie kuleczki tej samej wielkości i układaj na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach (max 6-8 kuleczek na blaszkę, żeby się ze sobą nie zlały w trakcie pieczenia). Piecz 10-13 minut. Wyjmij i ostudź przez 10 minut na blaszce - świeżo po upieczeniu będą bardzo miękkie.



GOTOWE!


gif



114 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie