Naan - chlebek z patelni, z opcją weganizacji!

Pyszne, indyjskie placko-chlebki. Gotowe w godzinę! Idealne do zbierania wszystkich pysznych sosów i dipów z talerza.

Wywodzą się z Indii i są świetne do wszelkich curry czy tikka masali, ale ja polecam też w wersji śródziemnomorskiej z pieczoną papryką, Koftami albo szaszłykami i tzatzikami z koperkiem i miętą. W wersji deluxe można polać naany masełkiem lub oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ziołami.


CHLEBKI NAAN:


10 placków


  • 60 g ciepłej wody (ale nie gorącej!)

  • 180 g ciepłego mleka (lub napoju roślinnego)

  • 3/4 łyżeczki drożdży instant lub 14 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka miodu

  • 230 g jogurtu greckiego (lub jogurtu kokosowego)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 i 1/2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

  • 510 g mąki tortowej (plus więcej do podsypania)

  • oliwa z wytłoczyn (nie mylić z extra virgin) lub olej


Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku z dodatkiem miodu. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać sól, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksować mikserem z końcówką haka przez 6-7 minut. Ciasto będzie lepkie. Na podsypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i podsypując mąką chwilę wyrobić.

Przełożyć do dużej miski wysmarowanej oliwą. Zakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Można także zafoliować miskę i wstawić ciasto na noc do lodówki, jeśli nie macie ochoty zjeść wszystkich na raz.


Podzielić ciasto na równe części i każdą część cieniutko rozwałkować.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy/oleju. Smażyć placki 3-4 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej na średnim ogniu.

Podawać na ciepło! Są pyszne, lekko ciągnące i zupełnie inne niż wszystkie inne chlebki!


GOTOWE!













1,519 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie