Pyszne, indyjskie placko-chlebki. Gotowe w godzinę! Idealne do zbierania wszystkich pysznych sosów i dipów z talerza.
Wywodzą się z Indii i są świetne do wszelkich curry czy tikka masali, ale ja polecam też w wersji śródziemnomorskiej z pieczoną papryką, Koftami albo szaszłykami i tzatzikami z koperkiem i miętą. W wersji deluxe można polać naany masełkiem lub oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ziołami.
CHLEBKI NAAN:
10 placków
60 g ciepłej wody (ale nie gorącej!)
180 g ciepłego mleka (lub napoju roślinnego)
3/4 łyżeczki drożdży instant lub 14 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
230 g jogurtu greckiego (lub jogurtu kokosowego)
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
510 g mąki tortowej (plus więcej do podsypania)
oliwa z wytłoczyn (nie mylić z extra virgin) lub olej
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku z dodatkiem miodu. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać sól, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksować mikserem z końcówką haka przez 6-7 minut. Ciasto będzie lepkie. Na podsypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i podsypując mąką chwilę wyrobić.
Przełożyć do dużej miski wysmarowanej oliwą. Zakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Można także zafoliować miskę i wstawić ciasto na noc do lodówki, jeśli nie macie ochoty zjeść wszystkich na raz.
Podzielić ciasto na równe części i każdą część cieniutko rozwałkować.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy/oleju. Smażyć placki 3-4 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej na średnim ogniu.
Podawać na ciepło! Są pyszne, lekko ciągnące i zupełnie inne niż wszystkie inne chlebki!
GOTOWE!
Comments