top of page

MACOROONs, nie mylić z macarons - kokosanki (bez mąki i tłuszczu)

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Pyszne, lekko ciągnące i intensywnie kokosowe ciasteczka które zrobicie w kilkanaście minut.


Macie ochotę na coś słodkiego? W takich momentach zamiast zaglądać do "szafki na czarną godzinę" wypełnioną po brzegi słodyczami, wystarczy być zaopatrzonym w orzechy, ziarna i wiórki kokosowe. I nie, nie będę kazać Wam chrupać samych orzechów jako zaspokojenie żądzy na coś pysznego i słodkiego.


Macie jednak wybór - albo przemysłowe słodycze, albo domowe pyszności, których lista składników nie zaskakuje tajemniczą nomenklaturą.


Obiecuję Wam, że temat makaroników jeszcze poruszę, mam w planach przygotowanie dla Was szczegółowej serii "Francja Elegancja" z przepisami krok po kroku (a może nawet z video) na francuskie klasyki. Bądźcie ze mną!


Tymczasem przedstawiam Macaroons, czyli ciasteczka przypominające kokosanki. Zero dodanego tłuszczu, zero mąki. Możecie zamiast cukru użyć eryczka (erytrolu)


MACAROONS:


10 ciasteczek (możecie podwoić przepis)


  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

  • 2 białka

  • 2 łyżki cukru (lub 1 łyżka erytrolu)

  • szczypta soli


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). W misce wymieszać białka z cukrem, solą i kokosem.



Masę odstawić na 10 minut (żeby cukier miał okazję się nieco rozpuścić), blaszkę wyłożyć w międzyczasie papierem do pieczenia. za pomocą 2 łyżek formować kulki ciasta na blaszce.



Piec 15-20 minut do zarumienienia. Można posypać je cukrem pudrem lub zanurzyć w deserowej czekoladzie.



GOTOWE!





Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page