MACOROONs, nie mylić z macarons - kokosanki (bez mąki i tłuszczu)

Pyszne, lekko ciągnące i intensywnie kokosowe ciasteczka które zrobicie w kilkanaście minut.


Macie ochotę na coś słodkiego? W takich momentach zamiast zaglądać do "szafki na czarną godzinę" wypełnioną po brzegi słodyczami, wystarczy być zaopatrzonym w orzechy, ziarna i wiórki kokosowe. I nie, nie będę kazać Wam chrupać samych orzechów jako zaspokojenie żądzy na coś pysznego i słodkiego.


Macie jednak wybór - albo przemysłowe słodycze, albo domowe pyszności, których lista składników nie zaskakuje tajemniczą nomenklaturą.


Obiecuję Wam, że temat makaroników jeszcze poruszę, mam w planach przygotowanie dla Was szczegółowej serii "Francja Elegancja" z przepisami krok po kroku (a może nawet z video) na francuskie klasyki. Bądźcie ze mną!


Tymczasem przedstawiam Macaroons, czyli ciasteczka przypominające kokosanki. Zero dodanego tłuszczu, zero mąki. Możecie zamiast cukru użyć eryczka (erytrolu)


MACAROONS:


10 ciasteczek (możecie podwoić przepis)


  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

  • 2 białka

  • 2 łyżki cukru (lub 1 łyżka erytrolu)

  • szczypta soli


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). W misce wymieszać białka z cukrem, solą i kokosem.



Masę odstawić na 10 minut (żeby cukier miał okazję się nieco rozpuścić), blaszkę wyłożyć w międzyczasie papierem do pieczenia. za pomocą 2 łyżek formować kulki ciasta na blaszce.



Piec 15-20 minut do zarumienienia. Można posypać je cukrem pudrem lub zanurzyć w deserowej czekoladzie.



GOTOWE!





770 wyświetlenia0 komentarz

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.