top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Kruche mini ROGALIKI maślane - tęsknię za babcią i piekę z jej przepisów!

Zeszyt od mojej babci z ręcznie przepisanymi przepisami prababci to u mnie świętość. Moja babcia nigdy nie przepadała za pieczeniem (serio, serio!), ale dla mnie robiła wyjątek. Pozwalała mi piec ciastka w szufladzie, ale ostatnio przerzuciłam się na piekarnik.

To pyszne, maślane, kruche rogaliki, które przywołują same miłe wspomnienia. To niesamowite, jakie cuda mogą powstać z zaledwie kilku skromnych składników.


KRUCHE mini ROGALIKI Z KONFITURĄ:


24 rogaliki


  • 200 g mąki

  • 30 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 100 g zimnego masła

  • 1 żółtko

  • 1 kopiasta łyżeczka śmietany 12%

  • 2 łyżki ulubionej konfitury/dżemu

  • cukier puder do posypania


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce, do miski zetrzeć na tarce zimne masło. Rozetrzeć między palcami (powstanie coś podobnego do kruszonki).

Dodać zółtko i śmietanę, szybko zagnieść. Uformować w kulę zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 15 minut w lodówce. po tym czasie wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Każdą z części cienko rozwałkować i za pomocą np. miski do zupy wyciąć okrąg (żeby boki były równe). Podzielić ciasto na 12 równych trójkątów i rozsmarować niewielką ilość konfitury/dżemu.

Trójkąciki zawijać zaczynając od szerokiego końca.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-16 minut aż się pięknie zarumienią. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.


GOTOWE!












1540 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page