top of page

Krem ciasteczkowy i ciastka korzenne - lepsze od Biscoff!

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Domowy kremik ciasteczkowy z niewielką ilością cukru, bez oleju palmowego, o lżejszej konsystencji jest od teraz możliwy do wykonania! Krem świetnie się nada na tosty, do naleśników i serników oraz brownie, a ciasteczka będą idealne do kawy lub jako spody do tart, szarlotek i serniczków.

Ciastka korzenne:

20-25 grubych ciastek

  • 225 g masła, w temp. pokojowej

  • 40 g cukru brązowego (ciemny muscovado byłby idealny)

  • 115 g cukru białego lub ksylitolu

  • 280 g mąki

  • 3 łyżki Pumpkin Spice (przepis pod rolką na IG: Posypane)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM CIASTECZKOWY:

słoiczek 250-300 ml

  • 250 g ciastek korzennych

  • 1 łyżeczka cynamonu lub kakao

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • szczypta soli

  • 100 g mleka

  • 30-40 g mleka skondensowanego słodzonego

Filmik z przygotowania znajdziesz w rolkach na instagramie POSYPANE.


Miękkie masło utrzyj krótko, do połączenia za pomocą miksera z cukrem białym (lub ksylitolem) i cukrem brązowym. W osobnej misce wymieszaj mąkę, pumpkin spice, sól, proszek i sodę. Dodaj suche składniki do masła z cukrem i zagnieć. Uformuj z ciasta rolkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do zamrażarki.

Rozgrzej piekarnik do 170 C (termoobieg), wyjmij roladkę z ciasta i pokrój na centymetrowej grubości plastry. Ułóż w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piecz 20-25 minut, aż ciasteczka lekko urosną i się zarumienią.


P.S. Ciasto możesz także rozwałkować po zagnieceniu i wycinać ciasteczka, a następnie piec przez 12-15 minut. Będą - w porównaniu do tych z roladki chrupkie.


Krem ciasteczkowy: pokrusz jeszcze ciepłe ciasteczka i utrzyj je przy pomocy miksera na gładki krem. Dopraw cynamonem, kakao i szczyptą soli, jeśli jest dla Ciebie za słodki.

Przełóż do wyparzonego słoiczka i trzymaj w lodówce do dwóch tygodni.

GOTOWE!





2744 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page