Jagodzianki to kwintesencja lata i wakacji. Same miłe wspomnienia! Domowej roboty kruche, maślane ciasto drożdżowe z aromatycznym, intensywnym, jagodowym wnętrzem i grubą warstwą kruszonki to przyjemność, której nie możecie sobie odmówić. Przepis w wersji ekspresowej poniżej.
JAGODZIANKI (przepis inspirowany "Jagodziankami Lux" Rozkosznego)
6 dużych sztuk
Ciasto:
60 ml mleka
70 g masła
1 łyżka śmietanki 30 %
250 g mąki pszennej
5 g drożdży instant
50 g cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko w temperaturze pokojowej
jajko+4 łyżki mleka do posmarowania
Nadzienie:
400-500 g jagód
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
50 g cukru
50 g masła zimnego
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Piekarnik rozgrzać do 35-40 stopni C (termoobieg). W misie miksera umieścić mąkę, cukier, sól, cynamon i drożdże. Wymieszać. W garnuszku delikatnie podgrzać mleko, masło i śmietankę. Płyn ma być ciepły, ale nie gorący (bo wysoką temperaturą zabijemy drożdże).
Płyn wlać do suchych składników i wyrabiać 10-15 minut mikserem z końcówką haka lub ręcznie przez 20-25 min. Masa powinna być sprężysta, nie klejąca i odchodząca od brzegów miski.
Miskę zakryć bawełnianą ściereczką i wstawić do piekarnika na 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i zetrzeć do nich masło na grubych oczkach.
Wcierać palcami masło w suche składniki, a na koniec dodać śmietankę i wymieszać do uzyskania kruszonki.
Do jagód dodać cukier, cukier z wanilią i skrobię, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części i każdą część cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Na każdy rozwałkowany placek nałożyć nadzienie jagodowe.
Zawijać, składać lub łączyć ciasto w dowolny sposób.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na nim jagodzianki w kilkucentymetrowych odstępach. Zakryć ściereczką bawełnianą i ponownie wstawić do piekarnika na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć jagodzianki, a piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. W szklance dokładnie roztrzepać jajko z mlekiem i delikatnie posmarować taką miksturą każdą wyrośnięta bułeczkę. Obficie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut, aż bułeczki się mocno przyrumienią.
SMACZNEGO!
Comments