JAGODZIANKI - zgodnie z moim rankingiem: najlepsze są w domu!

Jagodzianki to kwintesencja lata i wakacji. Same miłe wspomnienia! Domowej roboty kruche, maślane ciasto drożdżowe z aromatycznym, intensywnym, jagodowym wnętrzem i grubą warstwą kruszonki to przyjemność, której nie możecie sobie odmówić. Przepis w wersji ekspresowej poniżej.


JAGODZIANKI (przepis inspirowany "Jagodziankami Lux" Rozkosznego)


6 dużych sztuk


Ciasto:

  • 60 ml mleka

  • 70 g masła

  • 1 łyżka śmietanki 30 %

  • 250 g mąki pszennej

  • 5 g drożdży instant

  • 50 g cukru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 jajko w temperaturze pokojowej

jajko+4 łyżki mleka do posmarowania


Nadzienie:

  • 400-500 g jagód

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Kruszonka:

  • 50 g cukru

  • 50 g masła zimnego

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią


Piekarnik rozgrzać do 35-40 stopni C (termoobieg). W misie miksera umieścić mąkę, cukier, sól, cynamon i drożdże. Wymieszać. W garnuszku delikatnie podgrzać mleko, masło i śmietankę. Płyn ma być ciepły, ale nie gorący (bo wysoką temperaturą zabijemy drożdże).

Płyn wlać do suchych składników i wyrabiać 10-15 minut mikserem z końcówką haka lub ręcznie przez 20-25 min. Masa powinna być sprężysta, nie klejąca i odchodząca od brzegów miski.

Miskę zakryć bawełnianą ściereczką i wstawić do piekarnika na 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i zetrzeć do nich masło na grubych oczkach.

Wcierać palcami masło w suche składniki, a na koniec dodać śmietankę i wymieszać do uzyskania kruszonki.

Do jagód dodać cukier, cukier z wanilią i skrobię, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części i każdą część cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Na każdy rozwałkowany placek nałożyć nadzienie jagodowe.

Zawijać, składać lub łączyć ciasto w dowolny sposób.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na nim jagodzianki w kilkucentymetrowych odstępach. Zakryć ściereczką bawełnianą i ponownie wstawić do piekarnika na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć jagodzianki, a piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. W szklance dokładnie roztrzepać jajko z mlekiem i delikatnie posmarować taką miksturą każdą wyrośnięta bułeczkę. Obficie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut, aż bułeczki się mocno przyrumienią.

SMACZNEGO!


453 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.