Dyniowe rollsy cynamonowo-kardamonowe z serowym lukrem

Mięciutkie, puszyste i długo utrzymujące świeżość dyniowe rollsy, które możecie upiec zarówno w foremce, jak i jak luzie, na blaszce. Jesień w pełni!


Dyniowe rollsy cynamonowo-kardamonowe z serowym lukrem :


Podwójna porcja na 17 mini bułeczek w foremce i na 9 większych bułeczek pieczonych luzem


1 szklanka = 250 ml


Rollsy:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 przyprawy korzennej

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki puree z dyni (puree z dyni: pieczemy pokrojoną na kawałki Hokkaido w 200 stopniach C, usuwamy pestki i blendujemy na gładką pastę)

  • 1/4 szklanki roztopionego masła, przestudzonego

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka cukru brązowego

  • 1 łyżka cynamonu

  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 100 g bardzo miękkiego masła

Lukier:

  • 250 g mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

  • pół łyżeczki cynamonu

  • kilka kropel soku z cytryny dla przełamania

Piekarnik rozgrzewamy do 35 stopni C. W misie miksera mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier, puree z dyni, jajka, sól, przyprawę korzenną i roztopione masło.

Do mikstury dodajemy mąkę i mieszamy przez 8-10 minut na niskich obrotach miksera za pomocą haka.

Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie. Następnie przekładamy ciasto powrotem do miski, miskę zakrywamy ściereczką i wkładamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni C.

W międzyczasie mieszamy w misce wszystkie składniki nadzienia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (dość cienko, jeśli robimy wersje w foremce lub nieco grubiej, jeśli robimy wersję luźną) na prostokąt i smarujemy dokładnie nadzieniem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Zawijamy zawsze od dłuższego boku prostokąta. Kroimy na 2 cm-2,5 cm rollsy.

Rollsy układamy w foremce z dnem wyłożonym papierem do pieczenia....

... lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy je do ciepłego (35 stopni C) piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy bułeczki, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy rollsy przez 25-30 minut do zarumienienia.

W międzyczasie robimy lukier - miksujemy mascarpone z cukrem, cynamonem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.

Upieczone bułeczki wyciągamy do przestygnięcia (10 minut), a następnie smarujemy lukrem. NIE ŻAŁUJEMY GO!!!

GOTOWE! PIĘKNA SPRAWA!



1,490 wyświetlenia0 komentarz