top of page

Dyniowe rollsy cynamonowo-kardamonowe z serowym lukrem

Mięciutkie, puszyste i długo utrzymujące świeżość dyniowe rollsy, które możecie upiec zarówno w foremce, jak i jak luzie, na blaszce. Jesień w pełni!

ree

Dyniowe rollsy cynamonowo-kardamonowe z serowym lukrem :


Podwójna porcja na 17 mini bułeczek w foremce i na 9 większych bułeczek pieczonych luzem


1 szklanka = 250 ml


Rollsy:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 przyprawy korzennej

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki puree z dyni (puree z dyni: pieczemy pokrojoną na kawałki Hokkaido w 200 stopniach C, usuwamy pestki i blendujemy na gładką pastę)

  • 1/4 szklanki roztopionego masła, przestudzonego

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka cukru brązowego

  • 1 łyżka cynamonu

  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 100 g bardzo miękkiego masła

Lukier:

  • 250 g mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

  • pół łyżeczki cynamonu

  • kilka kropel soku z cytryny dla przełamania

Piekarnik rozgrzewamy do 35 stopni C. W misie miksera mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier, puree z dyni, jajka, sól, przyprawę korzenną i roztopione masło.

ree

Do mikstury dodajemy mąkę i mieszamy przez 8-10 minut na niskich obrotach miksera za pomocą haka.

ree

Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie. Następnie przekładamy ciasto powrotem do miski, miskę zakrywamy ściereczką i wkładamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni C.

ree

W międzyczasie mieszamy w misce wszystkie składniki nadzienia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (dość cienko, jeśli robimy wersje w foremce lub nieco grubiej, jeśli robimy wersję luźną) na prostokąt i smarujemy dokładnie nadzieniem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

ree

Zawijamy zawsze od dłuższego boku prostokąta. Kroimy na 2 cm-2,5 cm rollsy.

ree

Rollsy układamy w foremce z dnem wyłożonym papierem do pieczenia....

ree

... lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy je do ciepłego (35 stopni C) piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy bułeczki, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy rollsy przez 25-30 minut do zarumienienia.

ree

W międzyczasie robimy lukier - miksujemy mascarpone z cukrem, cynamonem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.

ree

Upieczone bułeczki wyciągamy do przestygnięcia (10 minut), a następnie smarujemy lukrem. NIE ŻAŁUJEMY GO!!!

ree

GOTOWE! PIĘKNA SPRAWA!

ree


Komentarze


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page