Bakaliowe, z karmelem i kruchym ciasteczkiem, zatopione w czekoladzie. Takie są domowej roboty Jeżyki, które wymagają nieco więcej zaangażowania, ale smakiem i naturalnością rekompensują te sklepowe. To były awaryjne ciastka na każdej wycieczce z rodzicami we wczesnych latach 2000. U Was też?
Jeżyki:
około 20-25 ciasteczek
Ciastko maślane - proste do zapamiętanie proporcje 1:2:3
50 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
szczypta soli
Karmel:
1/2 szklanki (szklanka 250ml) cukru
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki masła
szczypta soli
Dodatkowo:
Garść posiekanej mieszanki studenckiej (z rodzynkami, orzechami laskowymi, orzechami włoskimi w składzie), z grubsza posiekanych
1-2 wafle ryżowe i kukurydziane, pokruszone
150 g mlecznej lub deserowej czekolady, roztopionej i ostudzonej (nie może być ciepła i bardzo płynna, bo nie będzie się trzymała ciasteczek)
Tip: Karmel dobrze jest przygotować dzień wcześniej, żeby zdążył całkowicie wystygnąć i zgęstnieć.
Na patelni umieść cukier i wodę. Gotuj nie mieszając żadnym przyborem (jedynie patelnią, kolistymi ruchami), najpierw płyn zgęstnieje, ale nadal będzie jasny i przejrzysty, po chwili zacznie delikatnie się karmelizować. Teraz już pójdzie szybko, ruszaj patelnią i gotuj do uzyskania bursztynowego koloru, wtedy wlej śmietankę i zamieszaj już rózgą. Dodaj masło i szczyptę soli. Przelej do miseczki i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 170ºC (termoobieg). Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski włóż mąkę i sól, wymieszaj. Masło i cukier puder ubij mikserem na jasną, pusztystą masę. Dodaj suche składniki miksuj na wolnych obrotach tylko połączenia składników (zbyt długo miksowane ciasto sprawi, że ciasteczka będą twarde). Wyłóż kruche ciasto na blat/matę silikonową lub stolnicę i zagnieć w gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około
3-4 mm. Wycinaj okrągłe ciasteczka (około 5 cm średnicy) i układaj na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. Piecz do lekkiego zarumienia na brzegach przez około 10-12 minut. Wyjmij, przestudź parę minut na blaszce, a później zdejmij je z blachy i pozostaw do całkowitego ostudzenia. W miseczce wymieszać orzechy, rodzynki i pokruszone wafle ryżowe.
Składanie ciasteczek: każde ciastko posmaruj 1 łyżeczką karmelu, na to układaj mieszankę orzechów, rodzynek i wafli. Wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie polej dokładnie czekoladą, odkładaj na papier do pieczenia i posyp szczyptą soli.
GOTOWE!
Comentarios