COOKIE KRONIKI, cz. 4 - OREO domowej roboty z opcją weganizacji!

Kolejna odsłona ciasteczkowej serii, która ma zadanie pokazać Wam, że domowe ciasteczka są pyszne, proste, z super krótką listą składników. Wiem, co jem!

Oreo możesz znać jako pyszne ciastko z kremowym środkiem. To nie jest jednak zwykłe ciasteczko. To jedno z najpopularniejszych ciastek na świecie od wielu lat.


Ciasteczka Oreo zostały po raz pierwszy wyprodukowane w 1912 roku przez National Biscuit Company (Nabisco) i zostały wydane jako część trio „ciastek najwyższej klasy”, obejmujących ciastka Mother Goose i Veronese Biscuits. O tych dwóch świat już dawno zapomniał, ale Oreo wytrzymały próbę czasu.


Bracia Jacob i Joseph Loose mieli różne poglądy na temat przyszłości ich korporacji, American Biscuit and Manufacturing Company. Jacob, który był prezesem firmy, stracił pracę z powodu choroby w 1897 roku, a Joseph wykorzystał tę okazję, by samodzielnie wykonać ruch. Połączył siły ze swoimi konkurentami, New York Biscuit Company i United States Baking Company, tworząc National Biscuit Company (Nabisco).


Jacob doszedł do siebie i postanowił założyć własną firmę z Johnem Wilesem o nazwie Loose-Wiles Biscuit Company, ale nie osiągnął takiego sukcesu jak Nabisco.


Niektórzy uważają, że słowo „Oreo” reprezentuje samo ciastko, z dwoma „O” jako okrągłymi ciasteczkami, a „RE” jako mlecznym wnętrzem. Oryginalne opakowanie było złote, więc jedna z teorii głosi, że pochodzi od słowa „OR”, które po francusku znaczy „złoto”. Inna teoria wskazuje na klasę środków POBUDZAJĄCYCH APETYT zwanych orexigenics jako źródło nazwy. Niezłe, co?


Na długo zanim zostali znani jako „Milk's Favorite Cookie”, Oreo wypróbowało kilka haseł. W 1950 roku „Oh! Oh! Oreo” stało się ich pierwszym sloganem i jinglem. Lata 80-te to czas niezdecydowania dla firmy, która w ciągu 10 lat pięciokrotnie zmieniała hasła. Były to między innymi „For the Kid in All of Us”, „America's Best Loved Cookie”, „The One and Only”, „Who's the Kid with the Oreo Cookie?” Oraz „Oreo, the Original Twister”. Ten ostatni pozostał do ostatniej zmiany w 2004 roku na „Milk's Favorite Cookie”.


Oreo jest nie tylko najlepiej sprzedającym się ciasteczkiem na świecie z roczną sprzedażą przekraczającą 2 miliardy dolarów, ale także zwiększył przychody netto swojej firmy macierzystej Mondelez o 2,1%.


Ciasteczka Oreo są technicznie wegańskie. Składniki obejmują cukier, mąkę, olej, kakao, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, zakwas, skrobię kukurydzianą, sól, lecytynę sojową, wanilinę i kakao.


Są „technicznie wegańskie”, ponieważ chociaż na liście nie ma żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, firma ostrożnie ostrzega, że ​​możliwe jest zanieczyszczenie krzyżowe produktami mlecznymi. Także kochani weganie, lepiej je sobie upiec własnoręcznie!


OREO (z opcją wegańską):


około 20 ciasteczek

  • 275 g mąki pszennej

  • 40 g kakao naturalnego (jeżeli chcecie CZARNE Oreo, to użyjcie 20 g naturalnego kakao i 20 g czarnego kakao)

  • 1/2 łyżeczki drobnej soli

  • 200 g miękkiego masła (lub wegańskiego np. Alsan BIO lub Naturli margaryna wegańska)

  • 125 g cukru pudru

  • 125 g drobnego, jasnego, brązowego cukru

Mleczne nadzienie:

  • 300 g białej czekolady (lub białej wegańskiej BONVITA)

  • 220 g śmietanki 30%

  • 4 łyżki mleka w proszku (pełnego, nie odtłuszczonego) lub wegańskiego napoju ryżowego w proszku MATADOR


Rozgrzej piekarnik do 160ºC (termoobieg). Blaszki do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.


Do miski włóż mąkę, kakao i sól, wymieszaj. Masło i cukry ubij mikserem na jasną, pusztystą masę. Dodaj suche składniki miksuj na wolnych obrotach tylko połączenia składników (zbyt długo miksowane ciasto sprawi, że ciasteczka będą twarde). Wyłóż kruche ciasto na blat/matę silikonową lub stolnicę i zagnieć w gładkie ciasto.


Podziel na dwie równe części i pracując z jednym kawałkiem na raz, rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane plastry ciasta wstaw do lodówki na około godzinę, aż będzie twarde.


W międzyczasie przygotuj nadzienie. Śmietankę rozpuść z białą czekoladą w kąpieli wodnej (możesz także pogrzać śmietankę w garnuszku i zalać pokruszoną białą czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia), dodaj mleko w proszku i wymieszaj. Odstaw do lekkiego zastygnięcia (do lodówki).


Po schłodzeniu delikatnie odklej górny arkusz papieru do pieczenia i wykrawaj ciastka (foremka około 5 cm średnicy). Postaraj się wykroić jak najwięcej ciasteczek, zagniecione ponownie ciasto może się już trochę kruszyć. Układaj wykrojone ciasteczka na wyłożonych papierem do pieczenia blachach do pieczenia w odległości kilku centymetrów od siebie. Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10-11 minut.

Wyjmij z piekarnika, pozostaw kilka minut na blaszkach do przestudzenia, następnie zdejmij z blaszki i całkowicie wystudź. Ostudzone ciastka przekładaj mlecznym nadzieniem - możesz zarówno przełożyć nadzienie do rękawa cukierniczego i wyciskać niewielką ilość na środek ciasteczka lub nałożyć je łyżeczką i składać.





GOTOWE!






454 wyświetlenia0 komentarz

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.