CLOUD BREAD - można jeść chlebek nie jedząc węglowodanów!

Ten przepis to moje kolejne odkrycie. Lekki jak piórko, idealny jako kanapka, wrap, mini pizza lub pita. Chmurkowy chlebek. Zero mąki, cukru, drożdży, zakwasu. Null.


Przepis powstał z okazji nowego odcinka, a właściwie odcinka i pół mojego podcastu 'Niech jedzą ciastka!'. W jego pierwszej części opowiadam o BRAIN FOOD, czyli o jedzeniu, które wpływa na funkcjonowanie mózgu. Zarówno o takim, który go wspiera, jak i o takim, który może prowadzić do jego poważnych dysfunkcji.


W drugiej części przedstawiam swoje przemyślenia (podparte oczywiście badaniami naukowymi) na temat diety KETOGENICZNEJ, ostatnio bardzo popularnej, niskowęglowodanowej, restrykcyjnej diety leczniczej i odchudzającej. Czy stosowanie się tej diety zapewni zdrowie i jasność umysłu? Dowiecie się z podcastu!


Podcast jest dostępny na SPOTIFY i na Apple Podcasts - "NIECH JEDZĄ CIASTKA!"


Cloud bread


5 chlebków


  • 2 jajka

  • 30 g serka twarogowego (zmielonego), sernikowego, gładkiego, kanapkowego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • opcjonalnie: suszone zioła, chilli, papryka wędzona, czosnek w proszku


Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C (termoobieg). W dużej misce wymieszać serek, żółtka i przyprawy.

Białka ubić na sztywną pianę.

Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wylewać po kilka łyżek masy (w odstępach).

Piec 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż chlebki się zarumienią.


SMACZNEGO!






1,298 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie