top of page

CLOUD BREAD - można jeść chlebek nie jedząc węglowodanów!

Ten przepis to moje kolejne odkrycie. Lekki jak piórko, idealny jako kanapka, wrap, mini pizza lub pita. Chmurkowy chlebek. Zero mąki, cukru, drożdży, zakwasu. Null.


Przepis powstał z okazji nowego odcinka, a właściwie odcinka i pół mojego podcastu 'Niech jedzą ciastka!'. W jego pierwszej części opowiadam o BRAIN FOOD, czyli o jedzeniu, które wpływa na funkcjonowanie mózgu. Zarówno o takim, który go wspiera, jak i o takim, który może prowadzić do jego poważnych dysfunkcji.


W drugiej części przedstawiam swoje przemyślenia (podparte oczywiście badaniami naukowymi) na temat diety KETOGENICZNEJ, ostatnio bardzo popularnej, niskowęglowodanowej, restrykcyjnej diety leczniczej i odchudzającej. Czy stosowanie się tej diety zapewni zdrowie i jasność umysłu? Dowiecie się z podcastu!


Podcast jest dostępny na SPOTIFY i na Apple Podcasts - "NIECH JEDZĄ CIASTKA!"


Cloud bread


5 chlebków


  • 2 jajka

  • 30 g serka twarogowego (zmielonego), sernikowego, gładkiego, kanapkowego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • opcjonalnie: suszone zioła, chilli, papryka wędzona, czosnek w proszku


Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C (termoobieg). W dużej misce wymieszać serek, żółtka i przyprawy.

Białka ubić na sztywną pianę.

Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wylewać po kilka łyżek masy (w odstępach).

Piec 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż chlebki się zarumienią.


SMACZNEGO!






Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page