top of page

CLOUD BREAD - można jeść chlebek nie jedząc węglowodanów!

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Ten przepis to moje kolejne odkrycie. Lekki jak piórko, idealny jako kanapka, wrap, mini pizza lub pita. Chmurkowy chlebek. Zero mąki, cukru, drożdży, zakwasu. Null.


Przepis powstał z okazji nowego odcinka, a właściwie odcinka i pół mojego podcastu 'Niech jedzą ciastka!'. W jego pierwszej części opowiadam o BRAIN FOOD, czyli o jedzeniu, które wpływa na funkcjonowanie mózgu. Zarówno o takim, który go wspiera, jak i o takim, który może prowadzić do jego poważnych dysfunkcji.


W drugiej części przedstawiam swoje przemyślenia (podparte oczywiście badaniami naukowymi) na temat diety KETOGENICZNEJ, ostatnio bardzo popularnej, niskowęglowodanowej, restrykcyjnej diety leczniczej i odchudzającej. Czy stosowanie się tej diety zapewni zdrowie i jasność umysłu? Dowiecie się z podcastu!


Podcast jest dostępny na SPOTIFY i na Apple Podcasts - "NIECH JEDZĄ CIASTKA!"


Cloud bread


5 chlebków


  • 2 jajka

  • 30 g serka twarogowego (zmielonego), sernikowego, gładkiego, kanapkowego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • opcjonalnie: suszone zioła, chilli, papryka wędzona, czosnek w proszku


Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C (termoobieg). W dużej misce wymieszać serek, żółtka i przyprawy.

Białka ubić na sztywną pianę.

Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wylewać po kilka łyżek masy (w odstępach).

Piec 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż chlebki się zarumienią.


SMACZNEGO!






Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page