top of page

Ciasto 'Kanapka Reese's'

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Wspaniałe połączenie - ciągnące, lepkie ciasto o karmelowym smaku z Nutellą i masłem orzechowym. Chwała podcastowi "Tu Okuniewska" za tą inspirację!

Ciasto 'Kanapka Reese's':

mała foremka 12x12cm/może być też mała tortownica lub możecie podwoić proporcje

  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego (palone też byłby ekstra!)

  • 150 g cukru brązowego

  • 1 jajko i 1 żółtko

  • 170 g mąki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 kopiaste łyżki masła orzechowego

  • 3 kopiaste łyżki Nutelli

Filmik z przygotowania znajdziesz w rolkach na instagramie POSYPANE.


Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Masło wymieszaj w misce z jajkiem i żółtkiem, mieszaj energicznie rózgą lub mikserem, aby cukier miał okazję się nieco rozpuścić. W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadź, a następnie nałóż w kilku miejscach Nutellę i masło orzechowe. Za pomocą noża lub szpatułki zrób zygzaki na górze ciasta, aby nieco wymieszać kremy z masą. Piecz przez 20-25 min. Wyjmij, przestudź przez 15 min, uwolnij z foremki.


GOTOWE!





1209 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page