Ciastka na śniadanie? - Spokojnie. Bez jajek, cukru, masła i mąki.

Wmawia się nam, że z założenia 'zdrowe' wypieki są pyszne. I często niestety nie jest to prawda. Te surowe spody do tofurników...ugh! Za to te ciastka to sto procent natury, dużo białka i witamin z grupy B, ale też witamin A i E, które zadziałają jak najlepszy odżywczy krem, tylko od środka. A do tego są pycha!



To kolejny genialny przepis na wykorzystanie składników, które od dawna zalegają w szafce. Mogą być też alternatywą dla sklepowych ciasteczek do kawy czy herbaty.


Są też dobre dla dzieciaków, można je przełożyć dżemem i będą podrasowaną wersją ciasteczek Peanut Butter & Jelly.



CIASTECZKA ŚNIADANIOWE:


OKOŁO 26 CIASTEK


1 SZKLANKA=250ML


  • 1/2 szklanki sezamu

  • 1/2 szklanki nasion słonecznika

  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych

  • 3/4 szklanki miodu

  • 3/4 szklanki masła orzechowego (migdałowego, z nerkowców lub innego)

  • 1/2 łyżeczki cynamonu/kakao/karobu/przyprawy piernikowej


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie w misce do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.


Z ciasta odrywać kawałki, formować w kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je rozpłaszczając.

Piec około 10 minut (trzeba pilnować, mają tendencję do szybkiego przypiekania). Wystudzić całkowicie. Można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 5 dni. Lub zamrozić kuleczki surowego ciasta i piec je w awaryjnych momentach.

NA ZDROWIE!






765 wyświetlenia0 komentarz