CIASTECZKA ZE WSZYSTKIM - wybitne ciastka z precelkami, czekoladą i solonymi chipsami

Aktualizacja: 7 kwi 2020

Zainspirowana szaloną i niezwykle utalentowaną Christiną Tosi z Milk Baru (jeszcze Wam o niej opowiem, ale możecie kojarzyć ją z deserowego odcinka netflixowego Chef's Table) stworzyłam własną wersję jej słynnych ciastek Compost Cookies. One są grzeszne, choć jedząc je czujecie się jak w niebie.


Ciągnąca chrupkość. Tak bym określiła wspaniałą teksturę tych ciasteczek.Kryją w sobie czekoladę, precelki, chipsy, ale też skromne, zdrowe płatki owsiane - dla niepoznaki :)

To od Was zależy jak długo będziecie je piec - krócej, jeśli lubicie ciągnące i stawiające opór zębom ciastka lub dłużej, jeśli kochanie chrupać.


CIASTECZKA ZE WSZYSTKIM - 12 dużych ciastek:

  • 250 g masła, miękkiego

  • 180 g cukru białego

  • 150 g cukru brązowego

  • 1 jajko L

  • 1 łyżeczka soli

  • 225g mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 100g czekolady (mieszanka mlecznej i deserowej jest najlepsza, biała też będzie super, jeśli lubicie), posiekanej w drobną kostkę

  • 2 łyżeczki kawy mielonej lub rozpuszczalnej

  • 40g płatków owsianych

  • 50 g precelków solonych

  • 100g chipsów solonych

Masło, cukier biały i cukier brązowy utrzyj do puszystej masy w misie miksera (2-3 minuty). Dodaj jajko, zmiksuj energicznie. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek

i sodę, a także posiekaną czekoladę, płatki owsiane, pokruszone precelki i chipsy

oraz sól. Dodaj wszystkie suche składniki do ubitej masy i wymieszaj tylko do połączenia składników. Na wadze odważaj jednakowe porcje ciasta (u mnie 40g) i piecz

w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce do pieczenia (u mnie mieszczą się 4 porcje ciasta, więcej by się rozpłynęło i powstałaby jedna, wielka, ciastkowa masa - co w sumie nie byłoby takie złe, ale nie o to nam akurat chodzi) wyłożonej papierem do pieczenia

w 190ºC przez około 18 min (to optymalny czas pieczenia, ale patrz wskazówki w opisie przepisu). Zarumienione bo bokach ciasteczka wyjmij z pieca i jedz ciepłe, wystudzone, maczając w mleku lub w kawie. Wierzę, że te ciastka mogą podnieść na duchu.


306 wyświetlenia2 komentarz

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.