Chrupiąca Pani, czyli Croque Madame - rozpustna kanapka!

To dziewiczy, wytrawny przepis w tej słodkiej przestrzeni, ale nie mogłam się powstrzymać. Dajcie sobie tą kanapeczkę w weekend!


Croque Madame, czyli w wolnym tłumaczeniu z francuskiego chrupiąca pani. To zdecydowanie nie jest zwykła kanapka z szynką i serem.


CROQUE MADAME:


1 porcja


  • 2 kromki dobrego, chleba, nie musi, a wręcz dobrze, jeśli nie jest pierwszej świeżości

  • 3 łyżki masła

  • 30 g sera (cheddar i gruyere byłyby super, ale gouda też może być), startego

  • kilka plasterków ulubionej szynki (możecie pominąć)

  • 2 łyżeczki musztardy (idealna byłaby Dijon, ale może być sarepska lub rosyjska)

  • 2,5 łyżeczki mąki

  • 1/3 szklanki mleka

  • sól, pieprz, szczypta (na ostrzu noża) gałki muszkatołowej


Zaczynamy od beszamelu. Mleko odmierzyć w szklance. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, następnie dodać mąkę, mieszać, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zacznie orzechowo pachnieć i się zarumieni. Francuzi mówią na to roux, a my - zasmażka. Do zarumienionej zasmażki dodać mleko i mieszać rózgą, żeby nie zrobiły się grudki.

Gdy masa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia, dodać 10 g tartego sera, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić. Beszamel z serem to sos mornay.

Kromki chleba posmarować z jednej strony resztą masła, a z drugiej musztardą. Na kanapce położyć szynkę i resztę sera. Złożyć kanapkę.

Kanapkę zarumienić patelni z dwóch stron. Przełożyć na folię aluminiową lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć sos serowy i zapiekać pod grillem w piekarniku (190 stopni C) przez kilka minut, aż sos się przyrumieni. W międzyczasie usmażyć jajko.

Kanapkę wyjąć z pieca, na wierzchu ułożyć jajko i podawać. Bon Appetit!



879 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie