CHLEB RAZOWY - pszenny, na drożdżach, robi się sam!

Jest delikatnie słodki, ma wspaniały orzechowy posmak i cudownie pachnie. Ma mięciutkie wnętrze i zachowuje świeżość na dłużej niż zwykłe pszenniaki na drożdżach.


CHLEB PSZENNY, RAZOWY:


1 giga bochenek lub 2 średniego rozmiaru bochenki


  • 550 g mąki pszennej razowej, typ 2000

  • 60 g mąki pszennej, tortowej

  • 375 ml ciepłej (byle nie gorącej) wody

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7g instant)

  • 80 g miodu (lub syropu z agawy)

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki miękkiego masła (lub masła roślinnego np. Alsan)


Użyłam takiej mąki (Piotr i Paweł).

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, sól, miód i masło, wyrabiać przez 5-6 minut za pomocą miksera (końcówka hak) do uzyskania gładkiego, dość lepkiego ciasta. Dodać mąkę tortową i miksować kolejne 6 minut. ciasto wyrabiać chwilę na podsypanym mąką (tortową) blacie do uzyskania gładkiego, nie lepiącego się ciasta. Ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem. Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (termoobieg). Ciasto wyjąć z miski i wyrabiać przez chwilę na podsypanym mąką blacie. Przełożyć do wysmarowanej olejem foremki (dowolnego kształtu) lub po prostu uformować na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (ja tak zrobiłam) i zakryć ściereczka. Pozostawić do wyrośnięcia na 35 minut.

Po wyrośnięciu naciąć.

Piec w rozgrzanym piekarniku 50-60 minut giga bochenek lub 40-45 minut mniejsze bochenki. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (będzie się łatwiej kroił).

Kanapeczkę?

620 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.