Proste, a efektowne marchewki z bezy szwajcarskiej. Ja zrobiłam w formie marchewek i króliczych pupci, a Wy możecie dać się ponieść wyobraźni. Świetny, tani i prosty pomysł na kuchenne rewolucje z dzieciakami.

BEZA SZWAJCARSKA - podgrzewana na parze
1. Najlepiej ubijać białko w misce metalowej lub innej odpornej na wysoką temperaturę.
2. Miskę przed ubijaniem należy na wszelki wypadek dokładnie umyć płynem do mycia naczyń, dokładnie opłukać, BARDZO dokładnie wytrzeć ściereczką i ręcznikiem papierowym.
3. Białka ubijać z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby to sprawdzić rozetrzeć masę między palcami, aby sprawdzić czy wyczuwalne są w niej drobinki cukru.
4. Ubijać bezę długo, aż do momentu kiedy będzie całkowicie sztywna, letnia, lśniąca i gęsta.
5. Proporcje: 1 białko z jajka wielkości L na 50 g cukru.
6. Aby uzyskać białą, ładnie wysuszoną i chrupiącą bezę należy piec ją (a bardziej suszyć) w niskiej temperaturze - u mnie to około 80-90 stopni C (termoobieg) przez co najmniej 4 godziny. Dobrze jest zostawić bezę do suszenia na noc w piekarniku.
Beza szwajcarska:
6 białek
300g cukru
barwniki spożywcze, mogą być naturalne - np. Food Colors, ale może tez być drOetker :)
rękaw cukierniczy - do kupienia w Auchan, Makro i w internecie
końcówki do rękawa cukierniczego tzw tylki np. taki zestaw!
Piekarnik rozgrzać do 80 stopni C. W garnku (takim, aby można było na nim postawić miskę) podgrzać wodę. Białka i cukier umieścić w misie od miksera. Jak woda zawrze, umieścić miskę na garnku i podgrzewać białka, cały czas mieszając rózgą. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa zacznie się delikatnie 'ciągnąć', zdjąć z kąpieli wodnej i zacząć miksować.

Miksować do momentu, kiedy masa będzie sztywna i lśniąca.

Masę podzielić, na dwie nierówne części. Większą zafarbować czerwonym i żółtym barwnikiem na pomarańczowo, a mniejszą na zielono. Przełożyć je do rękawów cukierniczych ( jak nie macie końcówek to nie szkodzi) i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Filmik z wyciskania marchewek znajdziecie u mnie na Instagramie!

Piec około 4 godzin w niskiej temperaturze, aż beziki będą suche i same będą bez problemu odklejać się od papieru do pieczenia.
Czas na wielkanocne nastrojenie!
Asia! Asia! A czy jak się taką bezę kładzie na wierzch tarty cytrynowej to można do niej dodać jakichś kwasków (np sok z cytryny)? Czy to źle wpłynie na konsystencje?