top of page

BEZA CZ. 2 - Bezowe marchewki, czyli uśmiechnij się i zajmij czymś dzieci!

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Zaktualizowano: 8 kwi 2020

Proste, a efektowne marchewki z bezy szwajcarskiej. Ja zrobiłam w formie marchewek i króliczych pupci, a Wy możecie dać się ponieść wyobraźni. Świetny, tani i prosty pomysł na kuchenne rewolucje z dzieciakami.


BEZA SZWAJCARSKA - podgrzewana na parze


1. Najlepiej ubijać białko w misce metalowej lub innej odpornej na wysoką temperaturę.

2. Miskę przed ubijaniem należy na wszelki wypadek dokładnie umyć płynem do mycia naczyń, dokładnie opłukać, BARDZO dokładnie wytrzeć ściereczką i ręcznikiem papierowym.


3. Białka ubijać z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby to sprawdzić rozetrzeć masę między palcami, aby sprawdzić czy wyczuwalne są w niej drobinki cukru.


4. Ubijać bezę długo, aż do momentu kiedy będzie całkowicie sztywna, letnia, lśniąca i gęsta.


5. Proporcje: 1 białko z jajka wielkości L na 50 g cukru.


6. Aby uzyskać białą, ładnie wysuszoną i chrupiącą bezę należy piec ją (a bardziej suszyć) w niskiej temperaturze - u mnie to około 80-90 stopni C (termoobieg) przez co najmniej 4 godziny. Dobrze jest zostawić bezę do suszenia na noc w piekarniku.


Beza szwajcarska:


  • 6 białek

  • 300g cukru

  • barwniki spożywcze, mogą być naturalne - np. Food Colors, ale może tez być drOetker :)

  • rękaw cukierniczy - do kupienia w Auchan, Makro i w internecie

  • końcówki do rękawa cukierniczego tzw tylki np. taki zestaw!


Piekarnik rozgrzać do 80 stopni C. W garnku (takim, aby można było na nim postawić miskę) podgrzać wodę. Białka i cukier umieścić w misie od miksera. Jak woda zawrze, umieścić miskę na garnku i podgrzewać białka, cały czas mieszając rózgą. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa zacznie się delikatnie 'ciągnąć', zdjąć z kąpieli wodnej i zacząć miksować.

Miksować do momentu, kiedy masa będzie sztywna i lśniąca.

Masę podzielić, na dwie nierówne części. Większą zafarbować czerwonym i żółtym barwnikiem na pomarańczowo, a mniejszą na zielono. Przełożyć je do rękawów cukierniczych ( jak nie macie końcówek to nie szkodzi) i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Filmik z wyciskania marchewek znajdziecie u mnie na Instagramie!


Piec około 4 godzin w niskiej temperaturze, aż beziki będą suche i same będą bez problemu odklejać się od papieru do pieczenia.


Czas na wielkanocne nastrojenie!







316 wyświetleń1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

1 Comment


Ola Łuczak
Ola Łuczak
Mar 29, 2020

Asia! Asia! A czy jak się taką bezę kładzie na wierzch tarty cytrynowej to można do niej dodać jakichś kwasków (np sok z cytryny)? Czy to źle wpłynie na konsystencje?

Like
P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page