Asia Banad
15 lip 20221 min
Ponownie mają zaatakować nas upały, więc taki domowy sorbet to świetny pomysł na ochłodę. Przy okazji jest to też okazja do wykorzystania sezonowych owoców, na które nie mamy pomysłu, a które zaczynają dogorywać na blacie
w kuchni lub w lodówce. Kocham nektarynki i aż dziwię się, że smak nektarynkowy nie funkcjonuje w obiegu w napojach, lodach, jogurtach, kremach. Słownik Google nie zna nawet słowa "nektarynkowy", a szkoda! Dziś to zmieniam.
Sorbet nektarynkowy z cynamonem:
0,5 kg sorbetu
500 g nektarynek
50 g soku z cytryny/limonki
150 g płynnego miodu (najlepiej takiego o neutralnym smaku)
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
szczypta soli
Filmik z przygotowania znajdziesz w rolkach na instagramie POSYPANE.
Nektarynki pozbaw pestek, pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dodaj miód, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli. Zblenduj na gładki mus, przelej do foremek/miski, zakryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 5-6 godzin. Na pierwszych etapach mrożenie możesz co 35-40 minut zamieszać masę widelcem, żeby rozbić większe kryształy lodu.
Przed podaniem wyjmij na 10 minut. Formuj gałki gałkownicą zanurzoną we wrzątku. Pysznie komponuje się solo, ale i z lodami czekoladowymi i z tonikiem w formie drinka
GOTOWE!