WITAMINKA - ciastko na odporność (może być bez cukru)!

Aktualizacja: 7 kwi 2020

Znacie popularny szot na odporność nazywany też esencją zdrowia? To skoncentrowana mieszanka soku z cytryny, kurkumy, imbiru i czasem miodu lub syropu z agawy. Na jego bazie powstała moja WITAMINKA. Im krótsza lista ingrediencji, tym lepiej, tutaj potrzebujecie tylko 5 składników!


Witaminka to tarto-podobny deser na ciasteczkowym (u mnie owsianym) spodzie z dodatkiem roztopionego masła, ale jak macie ochotę zrobić wersję zupełnie bezcukrową, to użyjcie dobrze zblenowanej, niesłodzonej granoli z mojego przepisu: https://www.posypane.com.pl/post/granola-zero-cukru-samo-dobro-czysta-chrupkość lub ciasteczek owsianych bez cukru (np. marki Symbio, która jest dostępna w Auchanie czy Tesco) z roztopionym masłem lub olejem kokosowym.


Na podpieczonym, ciasteczkowym spodzie spoczywa budyniowo-kisielowi krem o bardzo cytrynowym smaku z imbirowo-kurkumowym uderzeniem. W mojej wersji kremik posłodzony jest erytrolem (bezpieczny, bezkaloryczny słodzik). Wiem, jest to potworne słowo - gorzej brzmi tylko ksylitol, jak jakiś lek na zapalenie pęcherza - dlatego postanowiłam zamienić słowo ERYTROL na ERYCZEK.


Dla ścisłości, to ciastko jest pycha, ale nie dawajcie go dzieciom zamiast klasycznych witamin. To jest po prosu fajne urozmaicenie cytrynowych ciastek z przemyconymi, wartościowymi komponentami. Przyjemne z pożytecznym :)


Kolejnym plusem jest jego ekspresowe wykonanie!


WITAMINKA:


  • 180g ciasteczek owsianych (w wersji bezcukrowej i GLUTEN FREE użyjcie mojej granoli https://www.posypane.com.pl/post/granola-zero-cukru-samo-dobro-czysta-chrupkość )

  • 70g masła, roztopionego (lub oleju kokosowego)

  • sok z 3 cytryn, skórka z 2 cytryn

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka startego na drobnych oczkach imbiru

  • 4 jajka

  • 1/4 szklanki mąki pszennej (lub skrobi ziemniaczanej w wersji GLUTEN FREE)

  • 1/2 szklanki cukru lub ERYCZKA (erytrolu)

  • cukier puder lub zblendowany na pył eryczek do posypania


Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C (termoobieg)


Ciasteczka lub granolę blendujemy, mieszamy z roztopionym masłem i wysypujemy na spód foremki (najlepiej prostokątna keksówki, później łatwo się wykraja z całości takie 'batoniki') wyrównujemy i uklepujemy łyżką. Jeśli foremka ma teflonową powłokę to nie musicie jej wykładać papierem lub smarować tłuszczem.


Podpiekamy spód przez 10 minut w piekarniku, a w międzyczasie przygotowujemy wierzch.


Ocieramy skórkę z 2 wyparzonych cytryn na drobnych oczkach tarki (tylko żółtą część, biała jest gorzka i niedobra), a ze wszystkich 3 cytryn wyciskamy sok. Sok mieszamy z jajkami, mąką (lub skrobią), cukrem (lub eryczkiem), kurkumą i imbirem. Nadzienie gotowe. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 20 min lub do momentu aż wierzch się zetnie a całość będzie przypominała konsystencją gęsty budynio-kisiel. wyjmujemy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia.


Wyjmujemy z foremki, posypujemy cukrem pudrem lub eryczkiem i kroimy na batoniki.


Na zdrowie!


DO DZIEŁA!



886 wyświetlenia0 komentarz

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.