TORCIK CZEKOLADOWY - Miłość jest weganką.

Aktualizacja: 7 kwi 2020

To torcik inny niż wszystkie. Pyszny, bardzo czekoladowy i w 100 % roślinny.

Jeśli chcielibyście przygotować coś wyjątkowego dla kogoś bliskiego (na przykład

dla siebie) to zapraszam do testowania.

Chciałabym podzielić się Tobą jednym z moich lepszych przepisów na ciasto czekoladowe. Zupełnie przypadkiem nie zawiera ono ani jajek, ani masła, ani śmietany.

Z przepisu na blaty czekoladowe możesz upiec też babeczki, a do lśniącego kremu zamiast kakao dodać masło orzechowe, krem ciasteczkowy czy mus owocowy.


TORCIK: Ciasto czekoladowe przełożone konfiturą malinową i kremem czekoladowym z truskawkami w czekoladzie.


CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 250 ml napoju sojowego/migdałowego/kokosowego

  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub ryżowego)

  • 100 ml oleju

  • 160 g musu jabłkowego - najlepiej domowego, ale może być gotowiec (np. Kubuś Mus banan-jabłko)

  • 250 g mąki

  • 65 g kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 300 g cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 250 ml wrzątku

Piekarnik rozgrzej do 180 ºC, a małą, okrągłą foremkę (18cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia i pormaruj boki odrobiną oleju.

Napój roślinny wlej do miski, dodaj ocet i odstaw na na 10 min - napój zacznie się ważyć, ale tak ma być! Po tym czasie dodaj olej, cukier, mus jabłkowy, wymieszaj. W innej misce wymieszaj mąkę, kakao, sól, proszek i sodę. Mokre składniki dodaj do mokrych i wymieszaj dokładnie (nie potrzebujesz miksera, wystarczy rózga kuchenna). Na koniec dodaj wrzątek, wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Masę czekoladową przelej do foremki i piecz około 40-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto będzie wilgotne, ale musi być dopieczone. Wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia zanim wyjmiesz ciasto z foremki. To ważne!

Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty, dolny blat posmaruj konfiturą malinową - kupną, ale bardzo dobrej jakości z małą zawartością cukru lub domową (wystarczy długo gotować mrożone maliny z odrobiną cukru i szczyptą cukru żelującego, który zawiera pektyny).

KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 g masła roślinnego (ja używam ALSAN BIO), w temperaturze pokojowej

  • 250g cukru pudru, przesianego

  • 100 g naturalnego kakao

  • 1 łyżka napoju roślinnego

  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki zmiksuj na puszysty lśniący krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego (patrz NIEZBĘDNIK) z okrągłą tylką (Wilton nr 12) lub rozsmaruj krem w dowolny sposób, też będzie super.

Górę tortu także udekoruj kremem i dodaj dowolne ozdoby - ja polecam truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie.


Podaruj, dziel się, karm! Zresztą wiesz, co robić dalej :)



gif






341 wyświetlenia0 komentarz