top of page

SERIA HP: Felix Felicis, płynne szczęście w formie deseru!

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Felix Felicis

40 minut, 2 porcje (szklanki 250 ml)


Karmelizowane Cornflakes:

50 g Cornflakes

3 łyżeczki mleka w proszku

2 łyżki brązowego cukru

3 łyżki masła


Mus śmietankowy:

375 g mascarpone, schłodzonego

200 g śmietanki 36%, schłodzonej

160 g kremowego serka

2 łyżki mleka w proszku

1 łyżka cukru pudru


Słony karmel (wyjdzie z zapasem):

200 g cukru

4 łyżki wody

120 ml śmietanki 30% z kubeczka, w temperaturze pokojowej

30 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę

Szczypta soli


Dodatkowo:

Dowolna kwaśna konfitura - malina, czarna porzeczka (opcjonalnie, dla przełamania smaku)


Słony karmel: Cukier i wodę umieść na patelni (tip: patelnie z jasnym dnem są najlepsze do karmelu) i gotuj na średniej mocy palnika, NIE MIESZAJ! Możesz jedynie poruszać patelnią, ale nie mieszać łyżką czy szpatułką. Płyn najpierw zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu, a następnie zacznie zmieniać zapach i kolor. Poczekaj, aż cały zmieni kolor na bursztynowy i dopiero dodaj śmietankę, DOPIERO TERAZ zamieszaj rózgą i dodaj masło, ponownie dobrze wymieszaj lub najlepiej - zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.


Jeżeli po dodaniu śmietanki karmel się rozwarstwi lub zbryli, nie martw się. Wystarczy, że podgrzejesz go na małej mocy palnika przez około 7-10 min do rozpuszczenia.




Karmelizowane Cornflakes: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 150 stopni C. W garnuszku rozpuść masło z brązowym cukrem, odstaw. W misce wymieszaj cornflakes, rozpuszczone masło z cukrem i mleko w proszku. Wyłóż na blaszkę do pieczenia i podpiekaj 10 min, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Wsyp na dno szklanek.


Mus mleczny: Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką na gęsty krem, dodaj serek i krótko miksuj do połączenia. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciskaj krem do szklanek na warstwę Cornflakesową (możesz też przełożyć krem do torebki strunowej, obciąć jeden róg i wyciskać).


Na dno szklanki wsyp 2 łyżki płatków, następnie wyciśnij krem, na krem (ewentualnie) wyłóż kopiastą łyżkę kwaśnej konfitury, następnie znowu wsyp płatki i wyciśnij krem. Na górę deseru wylej karmel.


Posyp złotym pyłem! Koniecznie! Najlepiej wysyp trochę na dłoń i dmuchnij! Magic!!!!!

GOTOWE!




1 Comment


Czy można przygotować dzień wcześniej?

Like
P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page