top of page

SERIA HP: Eksplodujące trufle truskawkowe Weasleyów!

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Eksplodujące trufle truskawkowe Weasleyów:

20 trufli, 15 minut przygotowania, 1 godzina chłodzenia

  • 300 g białej czekolady + 250 g do oblania trufli

  • 80 ml śmietany 36%

  • 40 g uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych

  • 50 g truskawek liofilizowanych

  • 100 g strzelającego cukru

Truskawki zmiel na puder za pomocą malaksera. 300 g czekolady połam na kawałki w misce, śmietankę podgrzej i gorącym płynem zalej czekoladę. Odstaw na minutkę, a następnie wymieszaj szpatułką.


Dodaj zmielone truskawki i 50 g strzelającego cukru. Miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do stężenia na około godzinę (lub do momentu, kiedy masa stężeje).


200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (czyli w metalowej miseczce umieszczonej na garnuszku z wrzącą wodą). Masę formuj w dłoniach w niewielkie trufle równej wielkości. W każdy wbij wykałaczkę. Wstaw do zamrażarki na 10 minut.

Rozpuszczoną białą czekoladę przelej do szklanki. Zanurzaj trufle w czekoladzie, trzymając za wykałaczkę. Odkładaj na papier do pieczenia, usuń wykałaczki i posyp resztą truskawek i strzelającym cukrem. Możesz trzymać 4 dni w lodówce (ale cukier strzelający może stracić właściwości strzelające).


GOTOWE!




626 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page