Rolada czekoladowa z kremem z białej czekolady i tahini - pyszna, słodka dama na specjalne okazje!

Dekadencki i nieco bardziej wymagający deser na specjalne okazje, który jest warty wysiłku! Dama na stole.

Rolada czekoladowa z kremem z białej czekolady z tahini:


Biszkopt kakaowy:

  • 3 duże jajka, żółtka i białka oddzielone

  • 80 g cukru pudru

  • 50 ml oleju roślinnego

  • 50 ml mleka

  • 30 g mąki tortowej

  • 30 g naturalnego kakao


Krem chałwowy z białą czekoladą:

  • 300 ml śmietanki 36%

  • 75 g tahini (dobrze wymieszanej w słoiku)

  • 100 g białej czekolady

  • Szczypta soli

Przygotować krem z wyprzedzeniem, ponieważ wymaga co najmniej 4 godzin, aby dobrze się schłodził w lodówce przed ubijaniem.


Na kąpieli wodnej (miska na garnuszku z wrzącą wodą) podgrzać śmietanę, czekoladę, sól , regularnie mieszać, aż czekolada się rozpuści, a mieszanina będzie gładka. Wlać miksturę do małej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny (najlepiej na noc przed pieczeniem i podaniem).


Rozgrzać piekarnik do 160ºC (termoobieg) i wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Można lekko natłuścić dno formy, aby pomóc pergaminowi się przykleić.


Żółtka ubić z połową (40 g cukru) na jasnożółtą, puszystą masę. Dodać mleko i olej. W osobnej misce wymieszać mąkę i kakao (użyj rózgi, dzięki temu nie trzeba będzie przesiewać suchych składników).

Białka umieścić w suchej, idealnie czystej misce i ubić z resztą cukru na sztywną bezę. Dodawać bezę w trzech partiach do żółtek z resztą składników i delikatnie, ale energicznie wymieszać za pomocą rózgi. Na koniec, w trzech partiach dodać suche składniki.


Masę biszkoptową wylać na blachę i za pomocą łopatki silikonowej lub łyżki postarać się szybko uformować prostokąt (nie musi być równy, wszystkie nierówności odetniemy po upieczeniu) i piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-14 minut, aż ciasto przy naciśnięciu palcem będzie odskakiwać, jak gąbka :) Wyjąć z pieca, przyciąć równo za pomocą noża, przełożyć na czystą bawełnianą ściereczkę (pergaminem do góry), odkleić papier do pieczenia i zwinąć w ciasną roladę jak jeszcze ciasto jest ciepłe. Dzięki temu uzyska kształt i nie będzie pękało przy zawijaniu. Pozostawić zawinięte w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.


Wyjąć kremową masę z lodówki i ubić, aż będzie gęsta, wymieszać z tahini. Ciasto odwinąć, posmarować kremem pozostawiając krótszą krawędź nie posmarowaną, dla czystszego złożenia. Ostrożnie zwinąć ciasto, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.


Ja polałam swoje ciasto polewą czekoladową (czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką) i posypałam okruszkami ciasta i kawałkami czekolady.


GOTOWE!


Coś wyjątkowego, dla kogoś wyjątkowego, na wyjątkową okazję!








141 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.