top of page

NAJSZYBSZE 'pączki'! - 15 minut, bliskowschodnie smaki, efekt wow!

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Te przepis inspirowany jest irańskimi słodyczami o nazwie Zulbia - to smażone ciasto, zazwyczaj mocno nasączone słodkim syropem. Mój przepis jest nieco ułatwiony, zmodyfikowany i nie aż tak słodki. Coś pysznego!


Nie przez przypadek wybrałam na dziś właśnie ten przysmak. Opowieści o deserach

z Bliskiego Wschodu otwierają mój nowy cykl o słodyczach z całego świata. Możecie posłuchać o nich w 11 odcinku mojego podcastu "Niech jedzą ciastka!". Już teraz na Spotify i Apple Podcasts!


Bliski Wschód pachnie kardamonem, różą, szafranem i pomarańczą. Jest bardzo słodki, lepki i tłuściutki, a słodkie przepisy goszczą w menu od wieków. Przygotowałam dla Was przepis na wariację zulbii - irańskiego, smażonego przysmaku podawanego na specjalne okazje! W mojej wersji jest ekspresowy, lekki i wcale nie tak słodki.


ZULBIA:


8 dużych sztuk


  • 300 g mąki

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 jajka L

  • 275 ml mleka

  • szczypta cynamonu lub cukru z prawdziwą wanilią

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia


Syrop:

  • 6 łyżek cukru

  • 6 łyżek wody

  • 1,5 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

  • opcjonalnie: garść pokruszonych, liofilizowanych malin do posypania, suszone płatki róży


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cynamon lub wanilię. Dodać jajka i mleko, wymieszać rózgą do uzyskania gęstego, ciągnącego ciasta.

Ciasto odstawić na 10 min. W międzyczasie rozgrzać olej w garnku. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (możecie także nakładać ciasto łyżką, ale takie wyciskane ma ciekawszy kształt).

Ciasto wyciskać bezpośrednio do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone pączki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

W małym garnuszku podgrzewać cukier z wodą, wodą z kwiatów pomarańczy i kardamonem.

Gotować około 5-6 min do lekkiego zgęstnienia.

Polać syropem gorące pączki i posypać malinami. WOW!

SMACZNEGO!


576 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page