Jemy w domu BURGER FEST i mój przepis na najlepsze, sexy bułeczki.

Nie wiem czy wiedzieliście, ale burgery weszły na salony dopiero, jak ich bułki przeszły rewolucję. Z chemicznych, przetworzonych, nadmuchanych buł stały się puszystym, maślanym, aromatycznym dopełnieniem najlepszej jakości wołowiny

i smakowitych dodatków. Dzisiaj zdradzam przepis na bułki do burgerów i hot dogów w wersji GOURMET.

Dobra bułka to taka, która jest puszysta i aromatyczna, ale także na tyle mięsista i trwała, żeby utrzymać całe wnętrze burgera w ryzach. Takie są właśnie te bułki.


Jeśli chcielibyście dowiedzieć się, czy hamburgery pochodzą z Hamburga i jakich zasad należy przestrzegać, żeby bułeczki wyszły Wam wybitnie to zapraszam do posłuchania ODC. 6 mojego podcastu 'Niech jedzą ciastka!'.


W ramach wsparcia dla łódzkiej gastronomii i zafundowania sobie namiastki restauracyjnego przeżycia Jemy w Łodzi zorganizowały JEMY W DOMU BURGER FEST, który będzie trwał od 20 do 26 kwietnia. W tym czasie możecie spróbować ponad 30 szalonych burgerów z bezpieczną dostawą prosto pod drzwi. Więcej informacji o restauracjach biorących udział w festiwalu i o wszystkich wydarzeniach towarzyszących znajdziecie na stronie Jemy w Łodzi.


Ja na pewno zaszaleję, bo bardzo już tęsknię za wychodzeniem na miasto! A tymczasem zobaczcie, jak zrobić świetne bułki.


BUŁKI DO BURGERÓW (i hot dogów)


około 10 bułeczek


  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g instant)

  • 200 ml ciepłej wody

  • 80 ml ciepłego mleka

  • 25 g cukru

  • 1 jajko

  • 10 g soli

  • 30 g miękkiego masła

  • 530 g mąki (TYP 550 - "Ekstra wypiek", "Luksusowa")

  • u mnie jeszcze : 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Wierzch:

  • 1 jajko

  • 50 ml wody

  • 2 łyżki sezamu

  • 20 g tartego parmezanu, Grana Padano lub innego twardego sera


Piekarnik rozgrzać do 40 stopni C. Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać jajko, sól i mąkę. Miksować w misie miksera (końcówka hak) przez 5 minut. Dodać miękkie masło i miksować na niskich obrotach 10 minut. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, zakryć ściereczką. Piekarnik wyłączyć i wstawić ciasto do wyrastania pod przykryciem na 30 minut. Podwoi, a nawet potroi objętość!

Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, podsypując niewielką ilością mąki.


Ciasto zważyć i podzielić na równe części (odważając każdy kawałek ciasta na wadze), z każdego kawałka ciasta formować zgrabne bułeczki.


Układać je w odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ponownie zakryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30 minut, ale tym razem w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Gdy bułeczki urosną należy je posmarować (dokładnie!) pędzlem mieszaniną jajka roztrzepanego z wodą. Każdą bułeczkę posypać sezamem i serem.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut aż się pięknie zarumienią.


GOTOWE!









1,147 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.