Jedyny, niewymagający CHLEB, jaki mam ochotę robić. Perfekcyjne tosty nadchodzą!

Obiecałam Wam jakiś czas temu testy przepisów kobiet mojego życia (o których wspominałam w podcaście), czyli Nigelli i Christiny Tosi. Przed Wami jeden z moich ulubionych przepisów Nigelli - chleb tostowy, tzw. Basic Loaf. Nie potrzebujecie do niego ani miksera ani siły rąk. To chyba magia i czary, bo chlebek wychodzi lekki

i mięciutki jak chmura!

Chleb tostowy:


Bochenek 30 cm (pieczony w keksówce)

  • 500 g mąki (typ 450 lub 550)

  • 7 g drożdży instant

  • 2 płaskie łyżeczki cukru

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 125 ml kwaśnej śmietany 12% (zimnej, prosto z lodówki)

  • 150 ml zimnej wody (z kranu)

  • 100 ml wrzątku

  • 30 g miękkiego masła + do posmarowania keksówki

  • 2-3 łyżki oleju

W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. W innej misce wymieszać śmietanę, zimną wodę, wrzątek i masło (dodawać je do miski w takiej kolejności). Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką do połączenia,

a następnie zagniatać minutę dłonią (nie podsypywać mąką). Miskę z ciastem zakryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 35-40 stopni C.


Po tym czasie wyjąć ciasto na posmarowaną olejem (niewielką ilością) matę silikonową lub na blat kuchenny. Zagniatać nieagresywnie przez minutę. Ponownie przełożyć ciasto do miski i odstawić na 10 minut. Powtórzyć te czynności jeszcze dwa razy (czyli łącznie zagniatamy 3 razy). Przełożyć do miski, zakryć ściereczką i wstawić do piekarnika na 30-40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie wysmarować długą keksówki (30 cm) - lub dwie małe - masłem.


Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na blat/matę posmarowany olejem i uformować z gładki i zgrabny bochenek długości keksówki. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C (termoobieg). Wyrośnięty bochenek piec przez 35-40 minut w rozgrzanym piekarniku, aż skórka równomiernie, mocno się zarumieni. Wyjąć, odstawić na 10 min do przestudzenia, a po tym czasie wyjąć z formy. Kroić dopiero po ostudzeniu!


Smakuje wybornie podsmażony na masełku lub oliwie z guacamole, ale i konfiturą czy Nutellą. Po kilku dniach idealnie nadaje się do zrobienia CHLEBA W JAJKU!!!

PYCHA!

gif



104 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie