To wyjątkowa wersja znanego wszystkim kawowego deseru, bo na bazie herbaty owocowej, a nie kawy. Nie każdy przepada za kawą, a nie chcąc dyskryminować tych, którzy mają ochotę na chwileczkę zapomnienia, ale nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych deserów, powstało TEA-ramisu. Wersja wiosenno-letnia z konfiturą malinową, świeżymi owocami i niespodzianką w środku! Mleczną kruszonką malinową. MNIAM maksymalne!
TEA-RAMISU:
2 PORCJE (2 SZKLANKI)
SKŁADNIKI:
150 ml mocnej, owocowej herbaty (najlepiej sypanej), ostudzonej
25 ml wina Marsala/wina owocowego/likieru owocowego
1 żółtko, z wyparzonego jajka!
2 łyżki cukru
250 g mascarpone
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
6 podłużnych biszkoptów, tzw. Savoiardi
50 g borówek amerykańskich
150 g truskawek
opcjonalnie: ugotowane maliny/konfitura malinowa w przełożeniu
MLECZNA KRUSZONKA:
40 g pełnego mleka w proszku
40 g mąki
12 g skrobi ziemniaczanej
25 g cukru
2 g soli
55 g masła, rozpuszczonego
90 g białej czekolady, rozpuszczonej)
10 g maliny liofilizowanej (opcjonalnie)
1. KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę (oprócz malin i białej czekolady) wymieszać, zgnieść w kruszonkę, rozsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
i piec w 150 stopniach C do zarumienia (mieszając od czasu do czasu) przez około 7-8 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu wymieszać z czekoladą i pokruszonymi malinami liofilizowanymi. Wyłożyć na płasko na papier do pieczenia i wstawić do zastygnięcia do lodówki. Ta kruszonka idealnie się nadaję jako krucha tekstura do tortów i ciast musowych, dzięki obtoczeniu w czekoladzie pozostaje chrupiąca! :)
2. TEA-RAMISU: Żółtko utrzeć z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę (ucierać intensywnie przez kilka minut), dodać mascarpone. Mieszać, łączyć i ucierać do uzyskania, gładkiego, aksamitnego kremu.
Ostudzoną herbatę przelać do głębokiego talerza, dodać alkohol, wymieszać. Biszkopty zanurzać na kilka sekund w herbacie i układać na dnie szklanki (1,5 biszkopta na dno).
Następnie dodać dużą łyżkę konfitury malinowej i kruszonkę. Potem na biszkopty nałożyć łyżką warstwę kremu, 1,5 namoczonych biszkoptów i borówki. Przykryć resztą kremu i układać pokrojone w plasterki truskawki.
GOTOWE!
PYCHA!
Comments