Przed Wami kilka wskazówek dotyczących parowania komponentów deserów oraz PLANSZE do wydrukowania, które - mam nadzieję - pomogą w niejednej burzy mózgów.
Zrozumienie smaków i sposobu ich łączenia, a także znajomość technik i możliwości w uzyskiwaniu pełnej gamy tekstur z dostępnych składników przyczynia się do stworzenia własnej mapy myśli, mapy smaków.
Sama ostatnio mocno zgłębiam ten temat i postanowiłam podzielić się z Wami swoimi odkryciami. Uporządkowałam informacje i zebrałam je w 15 odcinku mojego podcastu "Niech jedzą ciastka!", którego możecie posłuchać na Spotify lub w Apple Podcasts.
Zapraszam do jego wysłuchania TUTAJ!
Znajdziecie w nim odpowiedzi na pytania:
Jak komponować desery?
Jak poprawnie smakować?
Co determinuje smak?
Ile mocnych smaków i aromatów jest w stanie rozpoznać nasz mózg?
Z czym najlepiej łączą się najbardziej popularne owoce, orzechy i różne odmiany czekolady?
Poniżej znajdziecie plansze, które śmiało możecie sobie zapisać, wydrukować i powiesić w kuchni, pracowni i biurze. Mam nadzieję, że ułatwią Wam one proces kreacji nowych, świetnych deserów.
THE BEST OF połączeń smaków:
Comments