top of page

Jak komponować doskonałe desery? - dowiecie się z 15 odc. "Niech jedzą ciastka!"

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Zaktualizowano: 30 lip 2020

Przed Wami kilka wskazówek dotyczących parowania komponentów deserów oraz PLANSZE do wydrukowania, które - mam nadzieję - pomogą w niejednej burzy mózgów.


Zrozumienie smaków i sposobu ich łączenia, a także znajomość technik i możliwości w uzyskiwaniu pełnej gamy tekstur z dostępnych składników przyczynia się do stworzenia własnej mapy myśli, mapy smaków.


Sama ostatnio mocno zgłębiam ten temat i postanowiłam podzielić się z Wami swoimi odkryciami. Uporządkowałam informacje i zebrałam je w 15 odcinku mojego podcastu "Niech jedzą ciastka!", którego możecie posłuchać na Spotify lub w Apple Podcasts.


Zapraszam do jego wysłuchania TUTAJ!


Znajdziecie w nim odpowiedzi na pytania:


Jak komponować desery?

Jak poprawnie smakować?

Co determinuje smak?

Ile mocnych smaków i aromatów jest w stanie rozpoznać nasz mózg?

Z czym najlepiej łączą się najbardziej popularne owoce, orzechy i różne odmiany czekolady?


Poniżej znajdziecie plansze, które śmiało możecie sobie zapisać, wydrukować i powiesić w kuchni, pracowni i biurze. Mam nadzieję, że ułatwią Wam one proces kreacji nowych, świetnych deserów.


THE BEST OF połączeń smaków:




528 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page