Czekoladowe ciasto z niespodzianką i nowy odcinek podcastu 'Niech jedzą ciastka'

Aktualizacja: 8 kwi 2020

To ciasto jest moim dobrym wspomnieniem, a to właśnie o budowaniu wspomnień kulinarnych jest ODC.3 'Niech jedzą ciastka'. To lepkie, kakaowe ciasto, trochę podobne do murzynka, było jednym z pierwszych jakie upiekłam. Chciałam być wtedy jak Nigella. Dzisiaj przedstawiam Wam jego wersję odświeżoną, szaloną.

Spokojnie możecie je zrobić nawet nie mając miksera!


Ciasto potrójnie czekoladowe:


  • 200 g mąki

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 60 g kakao

  • 220 g cukru

  • 175 g miękkiego masła

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 80 ml kwaśnej śmietany (12%), w temperaturze pokojowej

  • 125 ml wrzątku


Syrop do nasączenia:


  • 2 łyżeczki kakao

  • 125 ml wody

  • 100g cukru


Polewa:


  • 100 g biała czekolady

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • STRZELAJĄCY CUKIER !!!


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Dno małej foremki o średnicy 20 cm lub niewielkiej keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Wszystkie suche składniki na ciasto - mąkę, cukier, kakao, sól sodę - wymieszać rózgą w misce, żeby nie było żadnych grudek. Do suchych składników wbić jajka, wlać śmietanę, dodać masło i na końcu wlać wrzątek (tylko nie bezpośrednio na jajka). Wymieszać wszystko intensywnie rózgą, aby powstało jednolite, dość rzadkie ciasto. Ciasto przelać do foremki i piec około 45 minut do godziny (do suchego patyczka).

Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie ugotować syrop - wodę, cukier i kakao umieścić w garnuszku i gotować na średniej ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie delikatnie się ciągnąć (potrwa to około 6-7 minut). Odstawić do przestudzenia (syrop może być letni). Ściąć ostrym nożem nierówną i popękaną górę wystudzonego ciasta i nasączyć je dokładnie syropem. Dzięki temu ciasto jest jeszcze intensywniejsze w smaku i na długo zachowuje świeżość. Zaspokoi pragnienia, jeśli akurat nie macie w domu czekolady, żeby zrobić brownie :)

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i obficie (!) posypać STRZELAJĄCYM CUKREM! Impreza w buzi, element zaskoczenia i przeżycie kulinarne niczego nie spodziewających się gości murowane.


Gwiezdne ciasto z niespodzianką gotowe!






304 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Posypane - pracownia, gdzie powstają torty i inne słodycze nie z tej ziemi.

To także platforma z informacjami ze świata słodkiej gastronomii i skarbnica przepisów na pyszne desery. Tutaj odkryjecie sekrety cukiernictwa i dowiecie się, gdzie zjeść dobry deser.

Zadbam o to ja - Asia Banad.