top of page

Ciastka Brownie z kajmakiem i nowy odcinek "Niech jedzą ciastka!" o słodyczach z Ameryki Łacińskiej!

Zdjęcie autora: Asia BanadAsia Banad

Zaktualizowano: 26 cze 2020

Meksyk, Brazylia, Peru, Wenezuela, Kolumbia - czy mieszkańcy Ameryki Południowej lubią słodycze? Tak! Jakie? Dowiecie się z nowego odcinka podcastu "Niech jedzą ciastka" (posłuchacie go na Spotify i Apple Podcasts). Tymczasem spróbujcie ciastek czekoladowych z Dulce de Leche - czyli w Polsce - z kajmakiem.


Ciastka brownie ze szczyptą pikanterii i kajmakiem (dulce de lece)


10 sztuk

  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)

  • 125 g masła

  • 150 g cukru

  • 100 g cukru brązowego

  • 2 duże jajka

  • 130 g mąki pszennej

  • 3 łyżki kakao

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku

  • 5 łyżek gotowego kajmaku

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej (miska na garnku z lekko wrzącą wodą) na gładki, lśniący sos. Chwilę przestudzić.

W misie miksera ubić jajka z cukrem przez 5 minut na jasną, puszystą masę. W międzyczasie, w innej misce wymieszać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i chilli.

Do ubitych jajek z cukrem dodać czekoladę i wymieszać tylko do połączenia.

Do masy czekoladowej dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto będzie luźne. Dwoma łyżkami układać kulki z ciastek na blaszkach zachowując kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami. Lekko je spłaszczyć i piec 12-14 minut. Wyjąć z pieca, przestudzić. Polać kajmakiem.


SMACZNEGO!



896 wyświetleń1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

1 Comment


Monika Tomaszewska
Monika Tomaszewska
Apr 17, 2024

Dzień dobry 🙂 czy ciasto jeszcze surowe mogę schłodzić, a później formować kulki (będzie bardziej zwarte) czy to jednak zmieni strukturę ciastek?

Like
P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page