ŚRODA DZIEŃ LODA cz. 1: MAGNUM ALMOND domowej roboty!

Aktualizacja: lip 1

Wow, po prostu wow. Sama miałam wątpliwość, czy domowej roboty Magnumy są możliwe, a jednak! Do przygotowania mocno waniliowego wnętrza użyłam przepisu na najprostsze lody, które są gładkie i kremowe (zero kryształów lodowych, jak kiedyś w Zielonej Budce, pamiętacie? Te lody to super satysfakcja

i fajny projekt na upalny weekend.

Foremki znajdziecie bez trudu na Allegro, patyczki do lodów także. Jak zamówicie je dziś, to już jutro mają szansę u Was być - link TUTAJ (przykładowe, mogą być oczywiście inne).


Lody Magnum Almond

ok 8 mini lodów

  • 250 g śmietany 36% z karton, schłodzonej (lub śmietany kokosowej w wersji wegańskiej)

  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego (lub sojowego mleka skondensowanego)

  • szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2 laski wanilii

Polewa:

  • 50 g czekolady deserowej (wegańska tutaj )

  • 50 g czekolady mlecznej (wegańska tutaj )

  • 10 ml oleju rzepakowego

  • łyżka migdałów w słupkach

Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli na pianę, ale nie na sztywną, tylko na luźną. Ma być podbita, a nie ubita. Do śmietanki dodać mleko skondensowane

i wymieszać rózgą. Foremki silikonowe do lodów napełnić masą i wbić patyczki. Mrozić minimum 5-6 godzin.


Czekolady rozpuścić z olejem w mikrofali lub na kąpieli wodnej. Do przestudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać migdały i wymieszać. Lody delikatnie wyciągać z foremki i maczać w całkowicie wystudzonej (!) czekoladzie z migdałami. Odkładać na papier do pieczenia i przechowywać w zamrażarce, aż do podania.



ENJOY!


GOTOWE!



gif


375 wyświetlenia0 komentarz